Om Dalarö

Dalarö är ett gammalt skärgårdssamhälle nåbart med bil eller kommunala färdmedel från Stockholm på 40-70 minuter. Det ligger i Stockholms södra skärgård på en egen ö, avskild med en kanal (med bro över) från fastlandet. Själva Dalarö by ligger på öns södra udde, hög och bergig med många gamla sekelskiftesvillor och en del ännu äldre bebyggelse från 1700- och 1800-talet. Platsen är berömd för sin marina historia och för sina många skeppsvrak (!). Både idag och historiskt har Dalarö utgjort en port till skärgården och varit Stockholms infart söderifrån. Idag utgår många färjor från Dalarö till resten
av skärgården. Där finns också mycket annat att göra.
Se våra tips nedan!

 

Dalarö by ligger på öns sydvästliga udde, med en väl skyddad hamn. Vattnen kring Dalarö är fulla av öar och skär, och farleder går kors och tvärs. Det är gott om sjötrafik eftersom detta än i dag är vägen in till Stockholm när man kommer söderifrån. För träning på navigation och mörkernavigering är det perfekt – massor av fyrbelysta leder och sjömärken finns utsatta. Tack vare de många öarna och skären finns gott om skyddade vatten inom räckhåll, men det är inte heller långt ut till öppet hav – bara ett par timmars segling till horisonten!

 

 

Våra båtar finns i Östra Vadviken, nära Smådalarövägen 1

Se här för fullständig vägbeskrivning!

Boende på Dalarö och i närheten:

  • Smådalarö gård – ett skärgårdshotell – omkring 5 km norr om Dalarö by och Vadviken. Bra kök, bar, golfbana och konferenscenter. Buss finns till Dalarö by och till Stockholm.
  • Gålö Havsbad – Gålö ligger ca 10 km från Dalarö, bilvägen. Här kan du hyra en stuga, bo i vandrarhem eller i eget tält eller husbil/husvagn. Du behöver bil för att ta dig till Dalarö, ca 15 min att köra.
  • Vandrarhemmet Lotsen – Det här är ett av Sveriges minsta vandrarhem, beläget i fiskehamnen i Dalarö. Se till att boka rum i tid, det blir snabbt uppbokat! Gångavstånd till Vadviken.
  • Horsfjärdens Vandrarhem – Ett familjeägt vandrarhem med vackert läge mellan Dalarö och Muskö. Här kan du hyra ett rum eller en fristående stuga. Du behöver bil för att ta dig till Dalarö, ca 20 min att köra.
  • Stugor kan hyras genom Turistbyrån på Dalarö
  • Air bnb finns på Dalarö – oftast små stugor/gästhus som du kan hyra för 1-4 personer.
  • Anna Drougge, en av coacherna i Vind o Vatten, hyr ut ett litet hus alldeles intill kanalbron/Vadviken för 1-2 personer. Maila anna.drougge@gmail.com för att boka!

Aktiviteter på Dalarö:

Restauranger på Dalarö: