Om våra skeppare och coacher

Välkommen att läsa mer om våra skeppare och coacher

Birgitta Silfverhielm | Ulrika LewanderKarin Modigh | Thomas Bindzau | Kim Silfving | Anna Drougge

Birgitta Silfverhielm

Grundare och ägare av Vind o Vatten

Skeppare på Esmeralda II och seglingscoach

”Jag som driver Vind o Vatten heter Birgitta Silfverhielm. Jag har vuxit upp med segling, och haft skärgården från Arholma till Västervik som lekplats om somrarna sedan tidigt 60-tal. När jag flyttade hemifrån köpte jag mig genast en egen båt, och började drömma om vad som kunde finnas bortom horisonten. Som 25-åring gav jag mig iväg från Stockholm som besättning på en segelbåt med destination Västindien. Efter åtta månader var jag hemma igen, och ville bara fortsätta segla. Jag började som seglingsinstruktör för Båtägarskolan. Efter 18 kurssäsonger och fyra båtar, var det dags att starta något nytt och eget. Tankarna på att utveckla  en seglingsverksamhet utifrån mina egna erfarenheter tog form, och jag började hålla privata seglingskurser för familjer och grupper. Ur detta utvecklades så småningom även ren charter och en- och flerdags nöjes- och semesterseglingar för familjer och grupper. Jag ville erbjuda ett personligt möte där kundens individuella behov fick styra.

År 2008 köpte jag Esmeralda II. Linjett 35 är en riktig kvalitetsbåt som klarar de högsta krav på komfort, seglingsegenskaper och trivsel.”

Birgittas utbildning och erfarenhet i korthet:

 • Fartygsbefälsexamen klass VIII
 • STCW 95 Basic Safety
 • Utsjöskepparexamen
 • Oceanskepparexamen
 • Maskinbefälsexamen klass VIII
 • Av NFB auktoriserad förhörsförrättare för Seglarintyg steg 1-3 samt Förarintyg

Birgitta har gedigen och mångårig erfarenhet av såväl långfärdssegling som skärgårds- och kappsegling. Hon har även varit frivillig sjöräddare i Svenska sjöräddningssällskapet och säkerhetsansvarig för station Dalarö.

 

Ulrika Lewander

Skeppare på Terezza och seglingscoach

Ulrika Lewander – med sitt lugna och trygga sätt lär Ulrika ut segling utifrån Vind och Vattens pedagogik.

”Alla borde få möjligheten att uppleva skärgården och seglingen. Att med fulla segel, vinden i håret och vågornas brus runt båten kunna glida fram i fullständig samklang med naturen – det är den ultimata frihetskänslan!

Jag har seglat sedan barnsben då det var jolle och mindre kölbåtar som gällde. Efter ett längre uppehåll utan båt införskaffades en och det blev min familjs gemensamma intresse. Tillsammans har vi seglat hela somrarna i vår Arcona 36 som har tagit oss runt större delen av Sverige, samt till Åland och Bornholm. Som scoutledare har jag lekt fram seglingskunskaper tillsammans med ungdomarna och barnen i sjöscouterna. Jag har seglat och ansvarat för båtklubbens familjeeskadrar, då flera båtar seglar tillsammans, med besättningar i alla åldrar. De senaste åren har jag även haft min skeppshund Bacchus med på våra äventyr och han är ett stort fan av segling.

Jag älskar att coacha och dela med mig av mina seglingskunskaper, och samtidigt lära av de som kommer till oss och seglar! Varje säsong innebär nytt lärande och nya erfarenheter. Jag blir aldrig färdig och det är en av tjusningarna med segling.”

Ulrikas utbildning och erfarenhet i korthet:

 • Fartygsbefälsexamen klass VIII
 • Tidigare sjöscoutledare – lärde ut all hantering av mindre kölbåt till ungdomar, ledde två ungdomseskadrar
 • 20 års seglingserfarenhet
 • Eskaderledare till bland annat Gotland och Bornholm
 • Lång erfarenhet som ledare och coach i yrkeslivet

 

ulrika lewander 2
Karin Modigh, skeppare

Karin Modigh

Skeppare på Isola

Karin trivs lika bra på en vindsurfingbräda som när hon korsade sydkinesiska havet med Ostindiefararen Götheborg, men hemmavattnen är och förblir Stockholms skärgård. Framför allt trivs hon när hon får hjälpa andra människor att upptäcka seglingen och öppna dörren till de fantastiska naturupplevelser som väntar bland kobbar och skär! Karin är en nyfiken livsnjutare som sällan säger nej till ett äventyr.

Ombord på Beason 36:an Isola håller Karin kurser och tar emot gäster för seglingsturer. Hon seglar även gärna på franska!

”Bandet till seglingen, skärgården och havet knöts som sjuåring i optimistjollen och följde mig under hela uppväxten via större och större båtar upp till segelskutor. Som student köpte jag min egen 28-fotare tillsammans med två tjejkompisar och satte av på äventyr inom- och utomskärs. Jag började också hålla kurser ombord på min segelbåt. Sedan dess har det blivit långseglingar både med egen och andras båtar i Östersjön, runt Sveriges kuster och längs med Europas atlantkust. Jag har bott femton år i Frankrike och där lärde jag mig att vindsurfa i Bretagne och tränade även match racing i Medelhavet. 

Min drivkraft är att få dela med mig av det jag brinner för i mötet med olika människor. Seglingen har gett mig självförtroende, ödmjukhet och ett meditativt lugn, kombinerat med utlopp för äventyrslustan och nyfikenheten. Det finns ständigt nya saker att lära sig och upptäcka, inte minst i Stockholms skärgård! Det är en fantastisk naturvärld och seglingen där är mer tillgänglig än de flesta tror. Att få hjälpa till att öppna den dörren, och att utifrån de individuella förutsättningarna få människor att växa och upptäcka sig själva i relation till seglingen och hanterandet av båten, är en alldeles speciell känsla.”

Karins utbildning och erfarenhet i korthet:

 • Fartygsbefälsexamen klass VIII
 • Maskinbefälsexamen klass VIII
 • Av NFB utsedd examinator för Seglarintyg 1-2
 • Däckspersonal i skärgårdstrafiken, tidigare seglarinstruktör i Båtägarskolan och på Sjöhistoriska museet
 • Utbildad pedagog med lång erfarenhet som ledare och coach från sitt yrkesliv inom scenkonst

Thomas Bindzau

Skeppare på Shere Khan och seglingscoach

Thomas seglar i likhet med Birgitta en Linjett 35. Han är en äventyrare, sjöscoutledare och en fantastisk coach. Han gillar att ta sina gäster till nya platser – både fysiskt och mentalt – när det gäller att lära ut segling och att uppleva skärgården.

Thomas älskar också att kappsegla. Han har nyligen börjat med shorthand-kappsegling, alltså en form av kappsegling där man är bara en eller högst två ombord. Rätt häftigt tycker vi! 

Som seglingscoach och skeppare är Thomas lugn till sitt sätt och nyfiken på vad deltagarna vill lära sig och uppnå under kursen. Han är genuint intresserad av att se människor växa och utvecklas och att upptäcka seglingens mysterier och hemligheter. 

Med chartergäster ombord är Thomas en generös guide till skärgård och segling och får alla att trivas.

Thomas utbildning och erfarenhet i korthet:

 • Fartygsbefälsexamen klass VIII
 • Utsjöskepparexamen
 • Av NFB utsedd examinator för Seglarintyg 1-3
 • Livslång seglingserfarenhet
 • Kappseglingserfarenhet, havskappsegling och shorthanded-segling

 

Kim Silfving

Seglingscoach

Kim Silfving har seglat så länge han kan minnas. Uppvuxen på träbåt i Stockholms skärgård är han nyligen tillbaka efter en segling t o r över Atlanten tillsammans med familjen och deras Baltic 51.

”Efter uppväxten på en träbåt i Stockholms skärgård började jag kappsegla olika klasser och regattor. Den senaste tiden har jag fokuserat på cruising och nyligen kom jag tillbaka från en seglats på 20 000 sjömil med vår nuvarande båt, en Baltic 51. Vi seglade upp och ner längs den europeiska kusten, ner till Afrika, över Atlanten till Karibien och tillbaka till Medelhavet. 

Under åren har jag arbetat som skeppare och coachat eventsegling. Jag har även hållit kurser för både nybörjare och mer avancerade seglare med fokus på trimning och spinnakersegling. Det som driver mig mest i den här sporten är just vetskapen att ju mer jag seglar, desto mer förstår jag att det alltid finns mer att lära…”

Kims utbildning och erfarenhet i korthet:

 • Fartygsbefälsexamen klass VIII
 • STCW 95 Basic Safety

Anna Drougge

Seglingscoach

Anna Drougge – vårt äkta seglaress!

Anna har kappseglat två varv runt jorden med Whitbread Round the World Race/Volvo Ocean Race – som trimmer, segelmakare och vaktkapten. Hon satsar fortfarande det mesta av sin fritid på att kappsegla och idag är det framför allt shorthandedsegling som gäller, dvs lite mindre båtar som seglas på två personer.

Anna brinner för att dela med sig av sina kunskaper om segeltrim och effektiv segling, och hon är en mycket uppskattad lärare. I mån av tid coachar hon gärna dig som har egen båt i avancerat seglingstrim och fartmaximering. 

Ibland håller hon även avancerade seglarkurser för oss i Vind o Vatten. Att få lära sig av en av Sveriges absolut bästa seglare är en unik möjlighet som vi är stolta över att kunna ge till våra deltagare!

Annas utbildning och erfarenhet i korthet:

 • Två Whitbread/Volvo Ocean race, med EF Education 1997-98 och Amer sports Too 2001-02
 • Flera förstaplaceringar i Gotland Runt varav två i DH-klassen (Double handed)
 • Tidigare segelmakare på North Sails
Anna Drougge