Birgitta och Lasse kastar loss

15 jun 2022

Birgitta och Lasse kastar loss

15 jun 2022

Birgitta och Lasse kastar loss

15 jun 2022

Birgitta och Lasse på Aura

Den 4 juni tio minuter över ett släppte vi förtöjningarna från piren i Askfatshamnen för att sätta kurs söderut. Vi, är jag Birgitta, som äger och driver Vind o Vatten, och Lasse, min lagvigde man sedan en månad tillbaka. Båten heter Aura, är en OE32 och kom med Lasse in i mitt liv. Esmeralda II, min Linjett 35, ligger på land. Lite märkligt känns det, att ta upp båten i maj, konservera motorn och täcka över den för att låta den vila ett helt år. Esmeralda II som jag skulle ha gett mig i väg med på långsegling redan 2020, men så kom Lasse emellan. Och så kom Covid -19 och världen stängde ner. Nu öppnar den upp igen, alltmer, och vi har fattat nya livsbeslut båda två, och tillsammans. Esmeralda II stannar hemma på tomten i Dalarö för att finnas till hands nästa vår, och Aura följer oss ut i världen.  

Marsipan-Aura och riktiga Aura. Foto: Peter Dickson

Det här är alltså på sätt och vis fråga om en bröllopsresa. Det är också fråga om en resa som jag planerat och vetat att jag skulle göra, ända sedan jag långseglade för första gången 1986-87. Att jag skulle genomföra en långsegling på egen köl. Det var inte en längtan – mer en visshet. Att det var dit livet skulle leda mig.

Livet har alltmer kommit att handla om segling för min del – efter förra långseglingen kom jag hem och ville inte sluta segla, så jag började arbeta som seglingsinstruktör. Efter många somrar med Båtägarskolan startade jag Vind o Vatten 2005. 2008 kom Esmeralda II in i mitt liv och vi började göra längre seglingar tillsammans parallellt med att vi också jobbade ihop med seglingskurser och charter. Somrarna var bara segling, ingenting annat från maj till oktober. Vi drog runt Östersjön till Polen och de baltiska länderna 2008, gjorde flera resor till Gotland och Åland/Finland under de följande åren och 2017 lämnade jag Vind o Vatten under en hel säsong för att segla till Shetland och Skottland under drygt 3 månader. Det var mitt eget projekt, efter flera års förberedelser av båten och mig själv. Med ombord var sju kvinnliga vänner i olika konstellationer, och delar av sträckan seglade jag ensam. Givetvis fick jag mersmak!

Foto Birgitta Silfverhielm

Nästa steg skulle bli att genomföra en riktig långsegling, och vara borta över en vinter. Egentligen ville jag nog segla längre än bara över en vinter. Jag ville leva det liv en lever när en reser med båt. Ett liv med små behov och närhet till vindarna och de grundläggande förutsättningarna, ett liv i en flytande kapsel som är i stort sett självförsörjande på energi och där allt finns inom räckhåll. Men vad skulle hända med Vind o Vatten om jag seglade iväg? Mer och mer har ju mitt seglingsföretag också blivit det jag lever av. Ville jag verkligen lämna alltihop för en längre tid?

Ett litet frö började gro, en tanke om att det skulle ju vara bra om jag hade en båt att segla iväg med och en att ha kvar här hemma så att jag kunde resa hem och jobbsegla på sommaren… och så skulle det kanske finnas en partner, en närmaste, att segla med, som gjorde att vi skulle slippa passa tider och byta besättning hela tiden…

…och ibland är det så med föreställningar jag har, att de tar sig fysisk form. För i början av 2020 mötte jag Lasse, som hade ungefär samma idé som jag om att segla iväg långt och som äger Aura, en stark och fin OE32, en beprövad långfärdsbåt. Han och Aura ville gärna på äventyr ihop med mig. Så kom det sig att vi beslöt oss för att slå oss ihop om den här seglingen, att rusta Aura för en längre segling, och att lämna Esmeralda II hemma.

Lite kvar att stuva. Kapellvägg som vindskydd.

Nästa sommar kommer jag och Esmeralda II att vara klara att ta emot gäster och kursdeltagare ombord igen, och att servera berättelser från vår första etapp av seglingen. Aura kommer lämnas någonstans längs vägen, så att vi kan fortsätta seglingen nästa höst.

stuvningslista
Gosedjuren ska med!
Frivakten sover. Foto Lasse Bremberg.

Under den säsong som nu inleds, kommer Vind o Vatten att skötas av två superproffs, Ulrika Lewander och Karin Modigh. Jag har för första gången släppt förtöjningarna till mitt älskade företag, och det skulle jag inte göra till vem som helst! Men allt har löst sig så fantastiskt bra; Ulrika tar hand om alla kundbokningar i vårt nya bokningssystem, Karin sköter marknadsföring, web och sociala medier, och jag sköter ekonomin och bokföringen på distans. Det är väldigt roligt att arbeta ihop med så briljanta och personliga medarbetare! Ni som är hemma och vill segla, ta chansen att lära känna dem genom att boka in en segling, kurs eller coachning. 

Jag ska inte bara ösa beröm över Karin och Ulrika utan även nämna att vi har fler skeppare och coacher som jobbat med oss länge, som Thomas Bindzau, Anna Drougge och Eva Söderstedt och några nya, som Kim Silfving, Jonas Dolk och våra två coachning-klippor på västkusten Cilla Johannisson och Åsa Nordahl. De ska nog klara att tillsammans täcka upp för mig!

Landsort passeras. Foto L Bremberg.

I skrivande stund har vi hunnit till Kalmar, och fortsätter nu söderut runt kusten. Vi hamnar lite där vi hamnar, beroende på väder, vindar och tillfälligheter. Men riktningen är satt mot Shetland och vi kommer inte lata oss innan vi är där! Med oss ombord har vi en hel del som ska monteras och fixas med, segelbåtsfix är en ständig del av långseglarens vardag eftersom det är så mycket som ska vara funktionellt i vår seglarvardag, där vi ibland seglar dygn i sträck och turas om att sova och samtidigt ska kunna leva som vanligt med matlagning och andra funktioner.

Under min långsegling kommer jag att skriva här och på Facebook för att dela med mig av våra erfarenheter och upplevelser, så att du som drömmer om att långsegla eller bara vill hänga med från soffan hemma, får en chans att ta del av vår resa. På Facebook finns en grupp som heter Aura at sea, https://www.facebook.com/groups/auraatsea, där vi lägger ut dagliga uppdateringar om hur vi har det och ibland livesänder. Välkommen att ansluta! Med tiden har jag ambitionen att även göra planlagda livesändningar där ni kan delta och ställa frågor om långsegling. Och mer kommer! Till dess, segla väl och njut av sommaren som är i antågande!

Aura lämnar kajen kl 13.10 den 4 juni 2022. Foto Ludwig Hellström.