Friheten att segla, friheten att mötas

21 apr 2022

Friheten att segla, friheten att mötas

21 apr 2022

Friheten att segla, friheten att mötas

21 apr 2022

Birgitta Silfverhielm

Nu är våren här och vi rustar våra båtar, dessa farkoster som utgör en så stark frihetens symbol. Vi får fritt segla i våra skärgårdar och på våra hav, en frihet värd att försvara och aldrig ge upp.

Jag och min blivande man, Lasse, rustar nu vår långfärdsbåt för att om bara ett par månader ge oss ut i världen, på egen köl. Allt vi behöver finns med oss ombord. Vi kan klara oss länge på havet om vi har tänkt rätt om den utrustning vi lastar ombord. 

Att leva enkelt och fokusera på friheten är det budskap jag vill förmedla idag. För många seglare betyder båtlivet att släppa taget om stressen i land och gå upp i den natur vi är en del av. Det är extra viktigt i en tid med annalkande klimatförändringar, och påminner mig om att ta ansvar för hur jag lever. Jag skulle gissa att vi kommer göra ett mycket litet avtryck i atmosfären med min mans lilla 32 fots båt, som mestadels drivs fram med vindens kraft. Vi seglar först mot Skottland och sedan vidare söderut till vintern. Till nästa sommar är jag tillbaka i verksamheten och sjösätter Esmeralda II, min Linjett 35, för att åter ta vid med seglingar här hemma.

Att under de senaste årens pandemi välja segling i stället för en utlandsresa på semestern har öppnat en ny värld för många. Nu behöver vi fortsätta att tänka medvetet om hur vi reser, och hur vi förhåller oss till planeten som föder oss. Jag är glad att ha byggt Vind o Vatten på en hållbar grund, och så tacksam för alla människor jag fått möta och segla med genom åren. 

Segla i frihet! 
Birgitta Silfverhielm, ägare och grundare av Vind o Vatten